Wednesday, February 3

Manga & Anime Corner: ONE PIECE

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Sepanjang hari aku agak sibuk hari nih dengan kerja aku sebagai adjuster. Tapi dalam kesibukan tuh, aku sempat berfikir panjang apakah entry aku seterus nya. Sebenarnya, aku ingin memuat naik entry kisah pertunangan aku, namun, aku masih mengarang ayat yang panjang, plus aku nak muatkan sekali info-info mengenai pertunangan yang tepat mengikut adat istiadat orang Melayu. So, aku on hold terlebih dahulu dan post entry santai macam nih.

Nampak gaya nya entry aku kali ini pun mengenai anime/manga atau lebih senang orang tua-tua cakap cite kartun. Perlahan-lahan blog personal aku berubah menjadi blog informasi mengenai dunia kartun dan filem. LOL. Melihat pada dua tiga entry aku yang lepas, mungkin ianya akan menjadi kenyataan.

So berbalik kepada entry aku pada hari ini, aku sekali lagi ingin memperkenalkan pembaca-pembaca sepi blog aku dengan anime/manga ONE PIECE. Mungkin entry ini agak ketinggalan zaman memandangkan One Piece sudah bertapak di dunia ini sejak 1994. Aku mula membaca One Piece nih pada tahun 2001, sekali bersama komik-komik lain seumpamanya Naruto.

Nonetheless, kadang-kadang ada jugak teman-teman aku yang memang jarang membaca komik nih tatau akan kewujudan komik se-EPIC ini, Taraf dan jalan cerita nya setandng dengan Dragon Ball, malah maybe better. Dragon Ball nye jalan cerita straight forward dan simple berbanding komik ini. Dari tahun 1994, komik ini masih tak complete lagi dan still undergoing production. 

Penulis dan pelukis ini bagi aku memang sangat genius. Thank you Eiichiro Oda for being born into the world and had created such epic adventure comic.

One Piece mengisahkan pengembaraan seorang remaja bernama Monkey D. Luffy untuk menjadi Raja Lanun. Luffy mempunyai kebolehan getah (regangan dll) kerana telah memakan buah syaitan (LOL). Sepanjang perjalanan, Luffy turut mengumpul rakan seperjuangan. Pada awal cerita, Luffy telah menyatakan hasrat untuk mempunya 9 orang ahli, termasuk dirinya sendiri, genap 10. Namun buat masa ini, masih ada satu slot kosong.

Pada awal komik ini, lukisan agak kasar dan kurang mantap. Namun, seperti komik lain, lukisan Oda sensei semakin teliti dan kemas. Background dalam komik pun makin complicated. Setakat ini aku rasa beribu-ribu watak telah diperkenalkan dan setiap sorang watak diperkenalkan/diceritakan dengan baik sekali. Satu yang aku suka, Oda sensei tak kelam kabut untuk menghabiskan dan mempercepatkan perjalanan komik ini. Tade macam komik lain yang macam melompat-lompat dari satu bahagian ke bahagian lain.

Setakat ini terdapat 80 books dan total of 814 chapters. Each adventure kitorang panggil story arcs. 

Di sini aku introduce sikit kepada watak-watak utama kumpulan lanun Straw Hat Luffy:-

1. Monkey D. Luffy
Current Bounty: 500,000,000.00

2. Cat Burglar - Nami
Current Bounty: 66,000,000.00

3. Pirate Hunter: Roronoa Zoro

Current Bounty: 320,000,000.00

4. Soul King Brook

Current Bounty: 83,000,000.00

5. Sniper King/God Usopp
Current Bounty: 200,000,000.00

6. Cyborg Franky
Current Bounty: 94,000,000.00

7. Black Leg Sanji Vinsmoke
Current Bounty: 177,000,000.00

8. Devil Child Nico Robin

Current Bounty: 130,000,000.00

9. Tony Tony Chopper
Current Bounty: 50.00 (Believe to be a pet)

Apa yang menarik komik ini, watak-watak utama sangat kelakar. Plot cerita pulak sentiasa mendebarkan walaupun kita hanya sekadar membaca.

So pada korang yang baru nak baca atau dah pernah baca namun berhenti kerana tak paham or panjang sangat, mulakan lah kembali membaca dari awal. Ianya sangat berbaloi. Bukan setakat melalaikan. LOL. Komik tak habis lagi tapi aku dah ulang baca dari awal ke current chapter berulang-ulang kali.

LOL. Setakat ini sahaja sesi perkenalan komik kepada semua. Untuk yang ingin membaca komik ini, boleh lah mencari nya di link bawah ini:-

1) http://mangafox.me/manga/one_piece/  atau
2) http://www.mangareader.net/one-piece

Majulah komik untuk negara. Selamat berhibur.

Selamat Malam.

Furball Mus Marauders

Movie Review: OLA BOLA


Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca semua.

Seperti title aku kat atas, entry aku kali ini berteraskan filem tempatan terbaru, OLA BOLA. 

Sebelum start entry nih, jujur aku katakan aku bukan lah mempunyai any background dalam dunia perfileman, tapi aku nih memang seorang kaki wayang tegar. Aku perasan yang selama nih aku tak pernah pun buat review movie, tapi semua nya ada permulaan. 

Hari Isnin, 1 February 2016, adalah hari Wilayah, cuti umum untuk mereka yang bekerja di dalam negeri Wilayah Persekutuan. So aku pun ambik peluang nih untuk pergi menonton filem yang buat masa ini hangat dan panas seperti goreng pisang. I watched the film dekat Cathay E-Curve dengan member aku. Mula masuk panggung wayang sangat sedih kerana banyak kerusi kosong. Kemudian aku teringat, aku berada di dalam kawasan Selangor, bermakna rakyat nya bekerja pada hari itu. 

Permulaan filem aku rasa filem arahan Malaysia nih sangat cliche dengan memaparkan segala company yang terlibat dalam pembikinan filem ini. Macam cerita Mat Saleh atau taraf Hollywood, dorang just tayang kan dua atau tiga main producer involved. Malaysia lain, nama itu penting untuk semua orang tahu. First movie sin yang aku perasan. Sebelum aku pergi ke sinopsis ringkas mengenai filem ini, mai kita layan trailer filem ini.



Kita pergi kepada sinopsis filem ini:-

Mengisahkan seorang wartawan sukan, Marianne yang giat mencari the last story untuk project nya. Beliau membawa diri jauh ke pedalaman Sabah, terbukti dengan penggunaan kereta api lama di Sabah, untuk mencari sumber nya iaitu Balak Eric (Eric Wong), bekas pemain Malaysia era 1980-an. Eric pada masa itu menjadi jurulatih untuk pasukan cucunya menyambut Marianne dan membawa nya ke rumah untuk menceritakan peristiwa yang berlaku pada pre-Summer Olimpik 1980.

Flash back ke 180 di mana Eric merupakan pemain baru di dalam skuad kebangsaan dan bermain sebagai penjaga gol simpanan. Ali, berlatih membuat sepakan penalti mengecilkan kemampuan Eric sebagai penjaga gol dan kemudiannya di ganti dengan penjaga gol sebenar, Muthu, Pada masa yang sama, watak Tauke diperkenalkan sebagai kapten kuku besi. Beliau turut melatih pasukan Malaysia pada masa itu sementara menunggu ketibaan jurulatih baru. Mereka merupakan tiga tunjang utama dalam filem OLA BOLA.

Setelah tamat latihan, scene beralih ke sebuah fun fair dimana menunjuk kan pemain Malaysia bersantai untuk berehat bersama. Tauke bersama dengan teman wanita nya turut membuka gerai permainan di dalam fun fair tersebut.

Setibanya jurulatih baru, Harry Mountain, beliau telah merombak posisi pemain-pemain Malaysia dan telah memberi No. 10 kepada Eric (setelah ditukar posisi daripada penjaga gol ke penyerang utama ) dimana ianya tidak diterima oleh Ali dan pemain lain. 

Pada perlawanan persahabatan, Malaysia telah kalah setelah berkali-kali Tauke membantah arahan daripada jurulatihnya. Pada masa yang sama, watak Rahman, seorang pengulas sukan turut diperkenalkan, Rahman merupakan kawan baik kepada Tauke dan setelah Tauke menerima layangan kad merah, beliau menarik diri dari pasukan Malaysia.

Kekalahan pasukan Malaysia semakin bertambah. Tauke ingin kembali ke pasukan nya dan meminta maaf dari Harry. Setelah pasukan Malaysia kembali, Harry menghantar mereka ke kem tentera untuk mengharungi latihan fizikal. Setelah tamat, Harry sekali lagi membuat rombakan posisi dan memberi no 10 kepada Ali.

Malaysia telah berjaya mengharungi qualifier Olympic dan akhirnya berdepan dengan Korea Selatan. Sehari sebelum perlawanan, Tauke dan Harry dikejutkan dengan berita yang Malaysia akan memboikot Olimpik 1980 di Russia kerana serangan Russia ke atas Afghanistan pada masa itu. Namun informasi ini tidak diberitahu kepada pemain lain.

Semasa perlawanan antara Malaysia dan South Korea, pemain pasukan Malaysia yang lain dikejutkan dengan pendedahan boikot ke atas Olimpik 1980. Namun, semangat perjuangan mereka membara untuk memberikan permainan yang terbaik untuk penonton yang datang ke Stadium Merdeka untuk menyaksikan permainan mereka. Akhirnya kemenangan berpihak kepada Malaysia.

Filem tersebut berakhir dengan Marianne mengubah persepsi beliau dan menemu ramah Tauke. Gambar-gambar lama pemain Malaysia turut diutarakan.

Review:-

Sejujurnya aku ingin berterima kasih kepada pengarah Chiu sebab memberi sebuah filem yang sarat dengan mesej perpaduan. Melihat keadaan masa kini, pengajaran dari filem ini sangat lah penting. Tauke yang merupakan kawan baik kepada Rahman dan sanggup mengorbankan peluang untuk bermain di luar negara demi bermain di negara sendiri.

Kita boleh lihat bagaimana pemain-pemain ini berjuang untuk negara walaupun bayaran untuk pemain pada masa itu tidak setimpal dengan pengorbanan mereka. Ahli sukan masa kini lebih mengejar nama dan wang daripada memberi yang terbaik untuk penyokong dan negara.

Dalam pembikinan filem, there is always a clash between realist and imagist characteristic. However, bagi aku, dalam filem ini, kedua-dua nya ditonjolkan dengan sempurna. Mungkin kerana filem ini diinspirasikan oleh kisah sebenar. Maka dua ciri ini lagi senang untuk diutarakan.

Lakonan pelakon-pelakon pemain bola tuh I won't say the best. Kalau orang Sarawak, we will say the acting is MANTAK. Meaning terbuat-buat dan tidak natural. Tapi kita kena paham, melakon bukan lah pekerjaan utama mereka. Aku di pahamkan mereka nih semua nya pemain bola. Dan masing-masing telah mengharungi latihan intensif untuk berlakon. Untuk cubaan itu, aku berikan 3 bintang dari 5 bintang. At least we are using new talent daripada guna talent yang dah lusuh dan asek-asek muka yang sama.

Watak yang utama yang lebih di ketengahkan di mana sejarah dan ahli keluarga mereka turut memainkan peranan adalah Tauke, Muthu dan Rahman. Watak Tauke berdasarkan Soh Chin Aun yang turut membuat cameo pada pengakhiran filem ini. Watak Muthu berdasarkan R. Arumugam penjaga gol yang sanggup bersusah payah dan berkorban masa dan tenaga semata-mata ingin menjadi penjaga gol disegani walau sebenarnya dihalang oleh ayah nya.

Keseluruhan nya, aku berikan:

Jalan cerita: 3 bintang dari 5 bintang
Lakonan: 3 bintang dari 5 bintang
Teknik Pengambaran: 4 bntg dr 5 bntg
Isi & Pengajaran: 4 bntg dr 5 bntg
Keseluruhan: 3.5 bintang

Sebelum aku pergi, meh bagi info sedikit watak-watak nih:-


P/S: Pembetulan: Watak Ali adalah berdasarkan Hassan Sani. Since aku cekau image ini dari internet dan tak reti mengedit..maaflah atas kesilapan info.

Akhir kata, sila lah tonton filem tempatan kita di pawagam. Jangan tunggu dah kuar cetak rompak or kat Astro and TV baru kita nak layan. Support our local film.

Majulah Sukan Untuk Negara...

Terima kasih sudi membaca.

Furball Mus Marauders

Sunday, January 31

DRAGON BALL AGAIN!!! ORIGIN OF DRAGON BALL'S CHARACTER NAME

Apa khabar pembaca semua? Ade ke pembaca blog aku nih? Aku pun tak sure, tapi aku perasan yang follower aku berkurangan. Pada awal aku kembali berblog, Follower aku total 324 orang, tapi last time aku check baru-baru ini dah reduced ke 300 orang. Takpe lah, macam aku pernah cakap sebelum nih, aku menulis semata-mata hobi dan berharap apa yang aku sampaikan memberi manfaat kepada manusia sejagat.

Okeh... Seperti title entry aku hari nih, aku sekali lagi nak focus dengan Dragon Ball. Since DB dah kembali, demam DB pun turut kembali. Exicted semacam jew menunggu tiap-tiap minggu untuk episod DB yang baru.

Pernah tak korang terfikir mana asal usul nya nama-nama watak dalam Dragon Ball karya Akira Toriyama nih? Atau to be more exact, pernah tak terfikir dari mana ilham nye nama-nama untuk kaum Saiya dalam anime terhebat sepanjang zaman nih (since entry aku nih akan focus kepada kaum Saiya sahaja. LOL) ?

Saiya - kita atur kan sedikit huruf-huruf saiya ini menjadi Yasai yang dalam Bahas Jepun maksud nye sayur-sayuran.

Ini hasil godakan aku dari dalam alam internet. Mai baca bersama;-

Vegeta (Bejīta) - The first six letters of "vegetable".
Tarble (Tāburu) - Believed to be taken in English as 'Table', making this name another a pun on "vegetable", particularly its last five letters. Curiously, this would mean both Tarble and his brother Vegeta's names pun "vegetable".
Bardock (Bādakku) - A pun on a Japanese root vegetable, a "Burdock".
Borgos (Totepo) - A pun on "potato".
Broly (Burorī) - A pun on "broccoli".
Cabe (Kabe) - A pun on "cabbage".
Fasha (Seripa) - In Japanese, formed by rearranging the letters in "parsley".
Gine - Derives from negi (), the Spring Onion in Japanese.
Kakarot (Kakarotto) - Goku's birth name, an interesting mutation of "carrot".
Nappa - A Japanese term for greens in general, especially grape leaves.Also a form of cabbage, keeping with other Saiyans using English words as the source of their names.
Onio (From Neko Majin) - A pun on "onion".
Paragus (Paragas) - In Japanese, a loose translation of "asparagus" (in the English dub, the name uses the same spelling as the word, sans the 'as-').
Raditz (Radditsu) - Derives from "radish".
Scarface (Panbukin) - In Japanese, panbukin is a pun on "pumpkin".
Shorty (Brocco) - A pun on "broccoli".
Shugesh (Panbukin) - In Japanese, panbukin is a pun on "pumpkin".
Tora (Toma) - A shortening of "tomato".
Turles (Tāresu) - In Japanese, formed by rearranging the syllables in "lettuce".

Bermanfaat kah entry aku nih? I'm also not sure. LOL

Tapi sampai di sini saja untuk kali ini,

Selama bercuti untuk geng Wilayah. -_-

Furball Mus Marauders
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...